Browse By

“Folgança” ho deixa clar: “després de les becerrades, lluitarem per l’abolició”

Jesús Frare i Garcia, de la Folgança - Iniciativa Animalista d’Algemesí, en un escrit irònicament titulat "De consensos i de trellat", a AlgemesíWeb, afirma que, una vegada complert l'objectiu de l'abolició de les becerrades, el següent sera l'abolició de la resta d'espectacles taurins.

Les becerrades seràn només un primer pas on recolzarse per al seu objectiu final: l'abolició de la festa i la desaparició de la Setmana de Bous.

L'article complet, a Algemesí Web:

De consensos i de trellat

Opinió d’un membre de Folgança sobre la polèmica suscitada esta Setmana de Bous

Dimecres 1 Octubre 2014 / Jesús Frare I Garcia

Com a membre de la Folgança-Iniciativa Animalista d’Algemesí, vull posar de manifest que el nostre objectiu és la defensa dels drets dels animals i, concretament, dels que pateixen tortura durant la setmana de bous a la plaça quadrada d’Algemesí. Especialment, de les cries de bou que són torturades a les becerrades cadafaleres.

Moltes vegades m’han preguntat perquè lluitem específicament contra les becerrades, si el que fan als vedells és el mateix que el que fan als jònecs i bous, i qui diu això té tota la raó. Jo conteste que és una qüestió de grau. És com si es continuaren fent execucions públiques de persones adultes i, entre mig, s’executaren xiquets o xiquetes de la mateixa forma. Seria el mateix, la víctima moriria igual, però plorant i cridant la mare i el pare. És el paroxisme de la insensibilitat quan, parlant com parlem de tortura taurina, sembla impossible que hi haja formes d’anar més lluny.

Parlem ara del consens. Primer, vull agrair que siga el primer objectiu de les persones que treballen pel poble als grups de l’oposició i que, en aquest cas més que mai, representen el sentir majoritari d’una ciutadania que és injustament insultada i desacreditada pel que fa una minoria. Em dol molt que siga així, però el que ha passat ha estat molt greu: menors incitats a insultar i agredir per persones adultes des de les voreres, agressions a periodistes, persones ferides i, fins i tot, una temptativa d’homicidi perpetrada per un individu que va fer tot el que estigué a les seues mans per a tirar una persona de la plaça des d’una altura considerable. Tothom ho ha vist.

En aquest cas, el problema del consens està en allò que es vol consensuar des de postures taurines. És molt senzill: per a nosaltres la tortura i matança de l’animal ho desacredita tot. La tradició, la història, “l’art del toreig”, les coreografies carregades d’eixe suposat misticisme del que parlen les persones aficionades, la valentia i la força de qui toreja… És evident que TOT carrega sobre el bou salvatgement torturat. Nosaltres sempre anem a lluitar per aquests innocents, és un absolut, una línia roja que no permet els consensos que es proposen des del món taurí per a que es “respecte la seua afició”.

Personalment, l’única cosa que em pot “arrencar” Marta Trenzano és el reconeixement que, sense la barbaritat de les becerrades, la setmana de bous d’Algemesí és com la resta de “espectacles” taurins. Una vegada abolides, la nostra lluita passarà necessàriament a altre estadi més global, el de la lluita per l’abolició al País Valencià, als dos estats d’Europa on encara no ha arribat la Il•lustració, als huit estats del món on encara es fa espectacle de la tortura pública de bous. Lluitarem per a que els nostres diners no es gasten en aquest negoci paràsit, per a que cada bou que maten, també a Algemesí, deixe de suposar beneficis trets dels impostos de tota la ciutadania europea, des de Lapònia fins a Lampedusa. De tota la ciutadania del País Valencià, des de la Porta Ferrissa del castell de Morella fins al límit de Pilar de la Horadada.

Poca cosa a dir respecte a la lletania habitual del “señorito” Vicent Ramón Garcia Mont. Cada vegada més, s’assembla al polític municipal de Gangs of New York d’aquella escena on apareix vestit de bomber i en direcció a un incendi, pel mig del carrer i saludant la gent amb aire triomfal. És senzillament impresentable que aprofite la situació per a, lluny d’assumir cap responsabilitat o de mostrar cap iniciativa, fer campanya electoral. Amb el seu escrit, deixa clar que ha fet servir el prestigi d’Algemesí i la seguretat de les persones en benefici propi.

El trellat no vindrà mai de la seua mà. Si tot continua així, l’Ajuntament tornarà a colpejar a tort i a dret i sense mirar. Sembla que continuen endavant amb pràctiques com les d’acusar persones per delictes que no han comés, fent servir les identificacions rutinàries fetes per agents de Policia Local a les accions d’Okupa Algemesí dels dos últims anys. Si tot continua així, intervindrà l’Assemblea contra la Repressió del País Valencià en defensa d’aquestes persones i el nom d’Algemesí es tornarà a tacar a causa de les accions destrellatades del seu alcalde.

El món ho ha vist, i no hi ha més alternativa que la total abolició de les becerrades. És l’única iniciativa possible, també pel món taurí, com han advertit Josep Bermúdez o Asensio Garcia. I no valen substitucions que les mantinguen en estat latent: han de desaparèixer immediatament. És l’únic consens al que nosaltres podem arribar, que no serà de cap manera una imposició. La Folgança porta més de 15 anys demanant trellat al poble d’Algemesí i, ara que és evident que les coses s’han portat massa lluny, és hora que arribe eixe trellat malgrat que només siga pels vedells.

Jesús Frare i Garcia, de la Folgança - Iniciativa Animalista d’Algemesí